Gıda Katkı Maddeleri





Aldığımız gıdaların üzerinde E100, E262 vb. ifadeler pek çoğumuzun dikkatini çekmiştir. Bu ifadeler gıda katkı maddeleridir ve aldığımız ürüne aroma katmak veya bozulmasını geciktirmek gibi amaçlar ile kullanılmaktadır. Bu maddeler içinde zararsız katkı maddeleri çoğunluktadır ancak şüpheli, kanserojen veya tehlikeli katkılar da vardır. 
Aldığınız ürünlerin sağlığınız açısından tehlike yaratmaması için bunları bilmek yararlı olacaktır. 

ZARARSIZ KATKI MADDELERİ: 

E100, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 181, 200, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 336, 377, 382, 400, 401, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

ŞÜPHELİ KATKI MADDELERİ: 

E22, 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 221, 222, 223, 224, 240, 241, 477, 605
E22, 221, 222, 223, 224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407 (Mide Bağırsak Hastalıklarına neden olur)
E230, 231, 232, 233 (Cilt Hastalıklarına neden olur)
E200 (B12 Vitaminini emilimini ve yapısını bozar)
E250, 251, 320, 321 (Kalp Damar Hastalıkları neden olur)

KANSEROJEN KATKI MADDELERİ: 

E102, 124, 110, 123, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217

TEHLİKELİ KATKI MADDELERİ: 

E330 (En tehlikeli kanserojen katkı maddesidir; kafein içermeyen kolalarda bulunur)

Yorumlar