Hipertansiyon Nedir?






Hipertansiyon pek çok insanı etkilen bir durumdur. Hatta bazı kişiler hipertansiyonu olduğunun farkında bile olmayabilir. Peki; Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon için değerler nelerdir? Büyük ve küçük tansiyon nedir? Bu sorulara cevap verelim.
Tansiyon, atardamarlardaki kan basıncına denir. Birimi mmHg (milimetre civa) olarak yazılır. Küçük (diastolik ) ve büyük (sistolik) tansiyon olarak iki değer vardır. Küçük tansiyon kalp gevşerken kanın atardamarlarda oluşan basınç iken büyük tansiyon ise kalp kalıp kan pompalar iken atardamarlardaki basınçtır. Yazılır iken önce büyük tansiyon sonra küçük tansiyon yazılır.
Normal kan basıncı değerleri ve hipertansiyon için değerler nelerdir? Aşağıdaki tabloda normal kan basıncı değerleri ve hiper tansiyon değerlerini inceleyelim.
Yetişkinler için Tansiyon Kategoriler
Sistolik
Diastolik
İdeal tansiyon
<120 mm Hg<80 mm Hg
Normal
<130 mm Hg<85 mm Hg
Yüksek Normal
130-139 mm Hg85-89 mm Hg
Yüksek Derece 1
140-159 mm Hg90-99 mm Hg
Yüksek Derece 2
160-179 mm Hg100-109 mm Hg
Yüksek Derece 3
> 180 mm Hg> 110 mm Hg
Kan basıncı normal insanlarda da gün içerisinde yükselip düşme yaşayabilir. Tansiyon düşmez ise o zaman hipertansiyondan bahsedilir. Hipertansiyon, kalbin iş yükünü artırır. Hipertansiyonun çoğu zaman belirti ve bulgu vermeyebilir.
Hipertansiyon tedavi edilerek kontrol altına alınmaz ise, kalp krizi, kalp hastalıkları, inme, böbrek rahatsızlıkları gibi önemli sorunlara neden olabilir.
Kan basıncını 12- 13 puan düşürerek, kalp krizi riskini %20, inme riskini %37 ve kalp damar sorunlarından ölümü%25 oranında azaltılabilir.
Tansiyonunuzu düzenli olarak ölçtürerek, hipertansiyon var ise doktora başvurun.

Yorumlar