Rosasea Nedir?




Rosasea, yüzde kızarıklıklar ve genellikle küçük kırmızı ve içi irin dolu sivilcelerin oluştuğu yaygın görülen bir cilt hastalığıdır. Herkeste oluşabilmesine rağmen sıklıkla orta yaşlı, sarışın ve beyaz tenli kadınlarda daha sık görülür. Tedavi edilmez ise zamanla kötüleşme eğilimindedir. Belli dönemlerde alevlenmeler görülebilir.
Rosasea tamamen tedavi edilemez ancak kontrol altına alınabilir. Tedavi uygulanmadığı zaman, kırmızı yüz, akne benzeri lezyonlar ve lekeler nedeni ile kişisel görünüm, psikolojik ve sosyal sorunlara neden olabilir.

Rosasea Belirtileri

Rosasea’nın nedeni bilinmemektedir ve kesin bir tedavisi olmasa da uygulanan tedavi yöntemleri ile belirtiler ve bulgular kontrol altına alınabilir. Aşağıdaki belirti ve bulgular sizde de var ise vakit kaybetmeden bir dermatoloji (cildiye) uzmanına görünün.
  • Yanaklar, burun, çene veya alında kızarıklık. Rosasea genellikle yüzün orta kısmında kızarıklığa neden olur. Burun ve yanaklarda kılcal damarlarda belirginleşme meydana gelir.
  • Kırmızı, içinde irin içeren sivilce benzeri şişlikler
  • Göz problemleri; rosaseada hastaların hemen hemen yarısında, göz kuruluğu, şişmiş, kızarmış göz kapakları görülür.
  • Burunda genişleme; burun üzerindeki deride kalınlaşma olabilir. Bu belirti erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen bir belirtidir. Tıp dilinde rinofima denilir.

Yorumlar