Tırnaklar İçin Gerekli Vitaminler




Zayıf, kırılgan tırnaklar pek çok insan için önemli bir sorundur. Zayıf, kırılgan tırnak sorunu özellikle insanları görsel olarak etkilemektedir. Zayıf, kırılgan tırnak kalıtsal nedenlerden olabildiği gibi beslenme bozuklukları ve vitamin eksikliklerine bağlı da gelişebilmektedir. Tırnak sağlığı için gerekli vitaminler A, B, C, E vitaminler ve çinko, kalsiyum gibi minerallerdir.
E vitamini; antioksidan etkisi güçlü bir vitamindir. Eksikliğinde tırnaklarda bozulmalar, kırılmalar görülebilir. Vitamin takviyeleri ile alınabileceği gibi kuruyemişler, sebzeler, kümes hayvanları ve tahıllardan doğal olarak da alınabilir. 
C vitamini: Çevresel faktörler, güneş, temizlik ürünleri gibi tırnaklarda elastin seviyelerinin düşmesine ve kolay kırılan zayıf tırnaklara neden olabilir. Vücutta oluşan serbest oksijen radikallerinin zararlı etkilerine karşı güçlü antioksidan etkileri olan C vitamini ile mücadele edebilir ve sağlıklı tırnaklara sahip olabilirsiniz.
Kalsiyum ve Proteinler: Tırnakların güçlü ve sağlıklı görünmesinde proteinler ve kalsiyumun önemli bir yeri vardır. Protein, tırnakların uzamasında etkili iken kalsiyum ise güçlü ve sağlıklı büyümesinde etkilidir.
B vitaminleri: B vitaminlerinin eksikliklerinde saçlar ve tırnaklarda zayıflama görülmektedir. Kolay kırılan tırnaklar B vitamini eksikliklerinde görülebilmektedir. 
Çinko: Çinko ve demir eksikliğinde zayıf, kırılgan tırnaklar ve tırnaklarda beyaz lekelenmeler görülebilir. Yumurta, balık, sebzeler çinko açısından zengin besinlerdir.

Yorumlar